Novinky planetární

8.6.2016
Pokles svítivosti (magnitudy) hvězdy HATS-18 v důsledku obíhání velké planety (obr. K Penev et al., HATS-18 b: An Extreme Short—Period Massive Transiting Planet Spinning Up Its Star,  arXiv:1606.00848, June 2, 2016).

Neobvykle velkou planetu obíhající příliš mladou hvězdu nalezl Christopher M. Johns-Krull z Rice University v texaském Houstonu. Hvězda CI Tau v souhvězdí Býka vzdálená 450 světelných let je z vesmírného pohledu dosti mladá. Její staří nepřesahuje 2 miliony let. Přesto ji obíhá planeta CI Tau b o hmotnosti přibližně jedenáctinásobku našeho Jupitera. Podle dosavadních předpokladů je na vznik tak hmotné planety zapotřebí nejméně deseti milionů let. Prostě ne všechno ve Vesmíru probíhá tak, jak si představujeme. CI Tau b je velmi čilá planeta. Její oběžná doba činí devět dní. Astronomové ji nalezli na základě vlivu její gravitace na rychlost hvězdy.

Planetu s velmi krátkou dobou oběhu identifikoval Kaloyan M.Penev se svými kolegy z Princeton University. Masivní planeta zvaná HATS-18b vykazuje hmotnost 1,98 Jupitera a její oběžná doba činí 0,8378 pozemského dne. Vysoká hmotnost v kombinaci s pohybem ve velké blízkosti vyvolává extrémně silné slapové síly působící na její Slunci podobnou hvězdu HATS-18, vzdálenou 1.500 světelných let. Projevuje se to urychlením rotace hvězdy. Na obrázku vidíme pokles svítivosti (magnitudy) HATS-18 v důsledku obíhající velké planety (obr. K Penev et al., HATS-18 b: An Extreme Short—Period Massive Transiting Planet Spinning Up Its Star, arXiv:1606.00848, June 2, 2016).

14.6.2016: Planeta PTFO8-8695 b oběhne každých jedenáct hodin svou hvězdu, která leží ve vzdálenosti 1.100 světelných let od Země v souhvězdí Orionu. Přitom hmotnost oběžnice činí více než dvojnásobek hmotnosti našeho Jupitera, jde tedy o hodně blízké uspořádání. Podle výzkumu Christophera M. Johns-Krulla z Rice University v texaském Houstonu, Lisy Prato z Lowell Observatory v Arizoně a deseti dalších astronomů jsou gravitační síly mezi oběma objekty tak mocné, že doslova odtrhávají povrchové vrstvy obíhající planety. Je možné, že planete se již nachází ve smrtelné pasti a dříve či později se zřítí na svou hvězdu.

 
Odeslat komentář k článku "Novinky planetární "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Novinky planetární " e-mailem

Diskuse/Aktualizace