Nečekané důsledky přineslo stále širší využívání palmového oleje jako biopaliva. V důsledku rostoucí poptávky vzrůstá i jeho cena. Zároveň jde o nejčastěji užívaný olej na smažení v Indonesii, kde jsou právě smažená jídla důležitou součástí jídelníčku. Protože naprostá většina obyvatel má velmi nízkou životní úroveň, z použití palmového oleje jako biopaliva není vůbec nadšena.
17.8.2007 – Na další problém související s výrobou biopaliv upozornili experti na konferenci věnované vodním zdrojů, která se koná v těchto dnech ve Stockholmu. Rostliny pro svůj růst potřebují velké množství vody, které začíná být ve světě nedostatek. Protože produkci potravin můžeme omezit jen sotva, biopaliva budeme alespoň částečně získat z nově pěstovaných rostlin. Pokud budeme chtít, aby biopaliva nahradila významnou část spotřeby ropy, musíme si uvědomit, že tlak na vodní zdroje tak silně vzroste.