Nákladní dron

6.1.2017
Drón Kormoran izraelské společnosti Urban Aeronautics v letu, foto Urban Aeronautics.

Izraelská společnost Urban Aeronautics úspěšně dokončila další testy svého nákladní dronu Kormorán, které spočívaly v samostatném letu na nerovným terénem. Jak vidíme na obrázku (foto Urban Aeronautics), Kormorán není žádný drobeček. Váží 1,5 tuny a uveze 500 kg rychlostí 185 km/hod na vzdálenost 50 km. Dostoupí až do 5.500 m. Jeho vývoj začal před 15 lety a snad se již chýlí ke konci. Určen je k transportu po bojištích a při záchranných misích včetně zamořeného prostředí. Vzhledem k tomu, že nemá lidskou posádku, lze ho vystavit mnohem většímu riziku. Komerčně dostupný by měl být v roce 2020 při ceně 14 milionů dolarů za kus. Jeden z jeho testovacích letů můžeme shlédnout na tomto videu.

Vlastislav Výprachtický 7.1.2016: Velmi nákladný způsob dopravy,očekával bych spíše využít vyřazených a následně upravených letadel případně i k jednomu použití.

Jiří M. 12.1.2016: Podle mě vyřazená letadla na jedno použítí mohou představovat nemalé riziko. Oprava vyřazených letadel také něco stojí a ještě jejich úprava, to je velmi nákladné a nebezpečné, protože to stále nemusí zaručit 100 % funkčnost, zvlášť když letadlo nebylo dříve určeno k takovému provozu. Navíc to není ani tak efektivní jako použít jedno několikrát.

 
Odeslat komentář k článku "Nákladní dron "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Nákladní dron " e-mailem

Diskuse/Aktualizace