Klimatizační detaily

3.3.2009

Výzkumy prováděné experty z Lawrence Berkeley National Laboratory dávají za pravdu známé pravdě, že klimatizovat naplno se nevyplácí. Mark Mendell a Anna Mirer analyzovali údaje z 95 budov na území celých Spojených států. Kromě jiného potvrdili dávnou známou pravdu, že leckdy klimatizace v létě ochlazuje vnitřek budov na nižší teplotu, než na jakou jsou v zimě vytápěny, v průměru o 0,5 stupně Celsia. Pomineme-li energetické ztráty, ochlazování budov na teplotu nižší než 23 stupňů Celsia vede ke zdravotním potížím lidí, kteří se dlouhodobě zdržují uvnitř.

Pan Ondřej Císler 3.3.2009: to jsou mi ale podivné detaily - co je to "klimatizování naplno"? je to tehdy, když správce domu nepřijde v pravý čas ke klimatizaci a neotočí ovládacím knoflíkem ve správném směru? Je to tedy podobně špatné, jako když se příliš topí, nebo je problém v topení a klimatizaci obecně, v tom že se instalují?

akademon.cz 4.3.2009: Klimatizovat naplno znamená využívat instalovaný výkon klimatizace bez ohledu na vnější teplotu. Problém představuje klimatizovaní na příliš nízké teploty. Ovládání klimatizace ve velkých objektech není jen o pootočení regulátoru, ale o správném nastavení řady parametrů celého systému.

 
Odeslat komentář k článku "Klimatizační detaily "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Klimatizační detaily " e-mailem

Diskuse/Aktualizace