Domácí recyklace plastu

8.3.2014
RecycleBot

Tiskový materiál pro tisk na 3D tiskárnách si můžeme připravit doma z plastových nádob z vysokohustotního polyetylénu (HDPE). Ten u nás není příliš dostupný, běžné nápojové lahve jsou z polyetylentereftalátu (PET). Ve Spojených státech se mléko standardně prodává ve džbáncích z HDPE. Snadná dostupnost tohoto materiálu přivedla Joshuu Pearceho a jeho kolegy z Michigan Technological University k myšlence recyklovat ho doma. Nádoby od mléka po umytí rozřežou na kusy a pomocí zařízení RecycleBot přetaví do vlákna, jež můžeme přímo vložit do 3D tiskárny pro tisk z plastů. Podle odhadů Pearceho týmu je domácí recyklace plastů levnější než zavedené metody, protože odpadá velká část nákladů na dopravu.

RecycleBot (na snímku) je open-source hardware domácí zařízení pro tavení plastů. Dokumentace k němu je veřejně přístupná.

Proti takovým aktivitám se přední výrobce průmyslových 3D tiskáren, společnost Stratasys, pojišťuje tím, že vlákno je třeba do tiskáren vložit v uzavřené kazetě střežené čipem, kterou si můžeme draho koupit od jmenované společnosti. Doplňování vlákna v kazetě čip neumožňuje a bez něj tiskárna netiskne.

Kave Bareš, Litvínov, 10.3.2014: Můj chlebodárce, Unipetrol RPA, vyrábí HDPE ročně v množství cca 300 tis.tun a cca 50% je prodáno v tuzemsku. Asi není mnoho domácností, kde by se HDPE nevyskytoval. V domácnostech se používá se na kyblíky, košíky, lahve pro čisticí prostředky a motorové oleje, folie a pro mnoho dalších výrobků. Polyetylen poznáte snadno. Pokud nenapěněný plastový výrobek vložíte do vody a on plave, jedná se s vysokou jistotou o polyetylen nebo polypropylen. Pokud takový plast nad nehořlavou podložkou zapálíte (pozor, mohou odkapávat hořící kapky), po rozhoření sfouknete, přičichnete ke vzniklému bílému kouři a ucítíte parafinický zápach svíčky, pak se jedná o polyetylen. Pokud dým zapáchá kysele (po kyselině akrylové), jedná se o polypropylen. Metoda nerozliší HDPE (vysokohustotní), LLDPE (lineární nízkohustotní) a LDPE (rozvětvený nízkohustotní PE). U folií lze typy PE rozlišit poměrně snadno. Folie z HDPE je průsvitná, málo průhledná, šustivá, pevná (známý mikroten) Folie z LLDPE a LDPE je průhlednější, nešustivá, na omak hebká, v tahu obvykle pružná (obaly např. galanterního zboží) Folie z PP (polypropylenu) je obvykle zcela transparentní, šustivá (obaly cigaret) Existuje mnoho sofistikovanějších a přesnějších metod, ty jsou ale v domácnosti nedostupné.

 
Odeslat komentář k článku "Domácí recyklace plastu "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Domácí recyklace plastu " e-mailem

Diskuse/Aktualizace