Dlouhá tradice

28.1.2015
Letecký pohled na Crater Lake v kaldeře sopky Mount Mazama, GNU Free Documentation License 1.2, Wikimedia Commons

Ústní vyprávění dokáže přenést spolehlivé informace po velmi dlouhou dobu. Tvrdí to Nicholas Reid, lingvista z University of New England, která v rozporu se jménem leží v australském Novém Jižním Walesu. Na základě analýzy 18 legend původních obyvatel tvrdí, že zachycují proces postupného zaplavování zálivu Port Phillip, u kterého leží australské město Melbourne. K tomu došlo po konci poslední doby ledové zhruba před 10.000 lety, kdy díky tání ledovců stoupla hladina světového oceánu. Současný mělký záliv Port Phillip byl v té době pastvinou, kterou moře postupně zaplavilo. Jeho rozloha se pohybuje kolem 2.000 km2 a hloubka dosahuje 24 m, avšak na polovině rozlohy nepřesáhne 8 m. V legendách se objevují dokonce jména ostrovů, které již před tisíci let zalila voda. Nepochybně po nějakou dobu existovaly. Je podivuhodné tak přesnou informaci udržet po dobu 400 generací. Nepochybně to způsobil kulturní kontext, protože původní obyvatelé Austrálie upřednostňují přesnost vyprávění před jeho barvitostí. Dlouhá ústně tradovaná paměť původních Australanů není jediná. V legendách indiánského kmene Klamath z dnešního Oregonu lze najít odraz výbuchu sopky Mount Mazama a vznik jezera Crater Lake v její kaldeře před 7.000 roky. Letecký pohled na ně vidíme na obrázku (GNU Free Documentation License 1.2, Wikimedia Commons).

Leopold Kyslinger 30.1.2015: Můj dojem je, že tady je přání otcem myšlenky. Ústní podání přenáší epické příběhy nebo jejich zkratky maximálně 200 let. 10000 let ústního podání - to je fantastův sen. Jak to, že mimo PÍSEMNÉ záznamy egypťanů nic nevíme o "mořských národech", o bezpříkladné erupci supervulkánu Théry a jiné události - podstatně bližší než to, co popisujete. Kde je v ústním podání bitva u Hradce Králové před 149 lety?

diostratos 4.2.2015: Mysleni aborigincu je evidentne natolik rigidni, ze prekonava vasi myslenkovou setrvacnost.

Leopold Kyslinger 5.2.2015: Že se trefujete do mě - nevadí, ale nějaká myšlenka by nebyla?

diostratos 9.2.2014: Rika se, ze k zapisu zakona vedla nutnost. Tajna ustni tradice zarucujici nezneuzivani jeho presne podoby jiz nebyla mozna z duvodu narustajiciho objemu. Spokojime se tedy s textem a vykladem. V teto veci panuje koncensus a neni pravdepodobne, ze by se vsichni, kteri o tom premysleli, nechali unest jednim smerem. Zakon existoval take u keltu a panuje presvedceni, ze prinejmensim jiste formy vzajemneho pusobeni ritualu a zivota musely byt dostatecne informacne nosne, aby spolecenstvi mohlo tak dlouho byti jednotnym. Za polarnim kruhem nemuzete kracet v noci za hvezdou, neb by jeden umrz ve spirale. Uziti pohybu planet k navigaci zde pres absenci pisemneho ekvivalentu udivovalo ji Fridricha Nietzcheho.

 
Odeslat komentář k článku "Dlouhá tradice "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Dlouhá tradice " e-mailem

Diskuse/Aktualizace