Chemická stopa našeho žití

2.1.2017
Chemická struktura sinensetinu z citrusů.

S novou forenzní technologií přichází chemický tým Pietera C. Dorresteina z University of California v San Diegu. Během každodenních činností přenášíme na své osobní předměty řadu sloučenin, se kterými přicházíme do styku. Může jít o stopy jídla, kosmetiky, pafémů, léků, krmiva pro naše domácí zvířátka, drog, hnojiva pro květiny, atp. Ruce si myjeme, ale osobní předměty, které do nich často bereme, nikoliv. Proto např. naše osobní propiska, ale zejména povrch mobilu na sobě schraňuje stopy všech sloučenin, se kterými přicházíme do styku. Vzniká tak jakási chemická stopa našeho žití. Například typickým znakem loupání citrusových plodů je sloučenina sinensetin (struktura viz obr.), kterou prostřednictvím svých rukou přenášíme dále. Současná hmotnostní spektrometrie ve spojení s plynovou chromatografií už dosáhla takové citlivosti, že bez větších problémů dokáže tyto stopy analyzovat. V praxi by to mohlo vypadat třeba tak, že i odhozený mobil bez otisků prstů a genetických stop bude možné přiřadit jeho původnímu uživateli.

Rudolf Harciník 3.1.2017: no jo ale chemická stopa je vždy po čase kontaminována s jinými prvky periodické soustavy.Takže k čemu mi je dobrý tento poznatek je mi záhadou.

5.1.2017: Pokud nejste policista, tak Vám osobně tato technologie opravdu k ničemu není. Jde o forenzní technologii. Pokud předměte užíváte, svou chemickou stopu neustále udržujete obnovujete. Není mi jasné, jak to myslíte s tou kontaminací? Jaké jiné prvky máte na mysli a odkud se tam dostanou?

 
Odeslat komentář k článku "Chemická stopa našeho žití "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Chemická stopa našeho žití " e-mailem

Diskuse/Aktualizace